Project Information

 • Category: Älykäs valaistus

Älykäs valaistus luo leikkipuistoon turvallisen tunnelman

 • Valaistus tarkasti räätälöity
 • Valaistuksen tarpeenmukainen ohjaus
 • Hyvä ilkivallan kestävyys

Hupisaarten kaupunginpuisto on historiallinen puistoalue aivan Oulun ydinkeskustan vieressä. Laaja puisto koostuu useista Oulujoen suiston saarista. Yhdellä saarista – Kiikkusaaressa – sijaitsee suosittu Oulun keskusleikkipuisto, joka vastikään remontoitiin. Samalla uusittiin leikkipuiston ja sen välittömän ympäristön valaistus.

Arkkitehti, valaistussuunnittelija Henrika Pihlajaniemi Arkkitehdit m3 Oy -toimistosta vastasi uuden valaistuksen suunnittelusta.

”Lähtökohtina olivat yhtäältä hieno puistoympäristö ja toisaalta alueen käyttötarkoitus lasten leikkikenttänä”, hän toteaa.

Leikkipuistoon ja sen ympäristöön sijoitetut valoT-sarjan valaisimet on myös varustettu Lumous Lightingn kehittämillä älykkäillä ominaisuuksilla.

Alueen valaisimet ovat 1,2 metriä korkeita pollarivalaisimia. Osa niistä valaisee puiston kulkuväyliä, osa puita ja osa samanaikaisesti molempia. Matalat pollarit sopivat Pihlajaniemen mukaan leikkipuistoon erinomaisesti.

”Päämääräni oli, ettei valo leviä liian laajalle, vaan pikemminkin muodostaa puiston sisälle turvallisen ja läheisen tunnelman. Matalista pollareista valo ei pääse karkaamaan taivaalle tai kulkijan silmiin. Toisaalta pollarit ovat sen verran korkeita, etteivät ne jää talvella lumen alle”, hän kuvailee.

Älykkyyttä valaistukseen tuovat langaton ohjausjärjestelmä ja liiketunnistimet. Nämä antavat mahdollisuuden valaistuksen monipuoliseen hallintaan. Valaisimien syttyminen ja sammuminen sekä niiden tuottaman valon määrä voidaan säätää riippumaan ympäristön valoisuudesta sekä lumitilanteesta. Ne voidaan myös ohjata menemään päälle ja pois päältä havaitsemansa liikkeen mukaan.

”Älyominaisuuksia ei toistaiseksi ole otettu käyttöön kuin rajoitetusti, mutta mahdollisuus niiden täysimittaiseen hyödyntämiseen on olemassa”, huomauttaa Pihlajaniemi.

Lumous Lightingn ratkaisut mahdollistivat leikkipuiston valaistuksen tarkan räätälöinnin. Optiikat ja värilämpötilat valittiin erikseen jokaiseen valaisimeen valaistavan kohteen mukaan. Valintoihin vaikutti esimerkiksi valaistun puun laji.

Remontoitu valaistus näyttää hyvältä ja toimii tarkoituksenmukaisesti, mutta tarjoaa myös monia teknisiä etuja. Lumous Lightingn led-valaisimet ovat energiaa säästäviä ja koko elinkaari huomioiden hyvin kustannustehokkaita. Lisäksi ne ovat erittäin kestäviä.

”Suunnittelussa otettiin huomioon, että leikkipuistossa – jossa öiseen aikaan on ilkivallan vaarakin – valaisimien täytyy olla lujarakenteisia. valoT-valaisimet ovat vahvoja ja muodostavat hyvän suojan led-yksiköille, jotka tosin jo muutenkin kestävät hyvin iskuja”, selvittää Pihlajaniemi.

 • Kohde: Oulun keskusleikkipuisto
  Valmistumisaika: Syksy 2013
 • Valaistus- ja valaisinsuunnittelu: Henrika Pihlajaniemi, Arkkitehdit m3 Oy
 • Valaisimet: Lumous Lighting Oy
 • Sähköurakointi: Oulun Energia
 • Rakennuttaja: Oulun kaupunki