Project Information

  • Category: Älykäs valaistus, Julkisivu- ja korostusvalaistus

Kirkkosaari, Kuusamo

Kirkkosaaren ja Kelanrannan valaistuksella on pyritty luomaan sekä turvallinen että elämyksellinen kokemus alueella liikkuville. Lumous Lightingn valoT-puistovalaisin tekee Kuusamon Kirkkosaaren kävelyreitistä viihtyisän ja elämyksellisen kokonaisuuden. Puhtaan valkoinen valo saaren reiteillä tukee turvallisuuden tunnetta ja puuston RGBW-kohdevalaistus lisää Kirkkosaaren houkuttelevuutta. Polkujen valaistusta säädetään kulkijoiden, kellonajan ja lumitilanteen mukaan. Kohdevaloissa voidaan huomioida vuodenajat ja luonnon vaihtuvat sävyt.

Saaren ja sillan valaistus toteutettiin matalalta tasolta, pollari- ja kaidevalaisimilla. Puurunkoiset pollarivalaisimet sopivat hyvin saaren metsäympäristöön. Talven lumiseen maisemaan sopii täydellisesti neutraalin valkoinen 4000 K valo. Korostusvalaistuksessa puolestaan käytetään RGBW-valaisimia.

Energiatehokas valaistus hyödyntää älykästä valaistuksenohjausta. Valaistukseen voidaan tehdä erilaisia ohjelmia, joissa hyödynnetään valkoisen valon eri sävyjä ja värejä sovitettuna vuodenaikoihin ja luonnon vaihtuviin sävyihin. Dynaaminen ohjaus lisää elämyksellisyyttä.

Valaistuksen ohjaus on toteutettu siten, että käytävävalaistus on odotustasolla kun saaressa ei ole kulkijoita, ja valaistustaso nousee pehmeästi kulkijan ympärillä. Korostusvalaistus on määritelty siten, että aktiivisimpana ilta-aikana klo 18 ja 20 välillä valaistuksessa värisävyt vaihtuvat pehmeästi muuntumalle noin viiden minuutin välein eri puolilla saarta, niin että kävelijät ehtivät kokea reitin varrella erilaisia tunnelmia. Muina aikoina muutosten rytmi on hitaampi. Myös Kelanrannan pysäköintialueiden valaistus on toteutettu vastaavasti liiketunnistimin, jotta se ei turhaan korostu rantamaisemassa pimeään aikaan.

  • Valaistussuunnittelu: Henrika Pihlajaniemi, Arkkitehdit M3 Oy
  • Valaisin: Lumous Lighting valoT puistovalaisinsarja
  • Ohjausjärjestelmä: iLUMNET, kohteessa 66 kpl ohjattavaa valaisinta
  • Electrical design: Jussi Orjasniemi, Juurtelan sähkö Oy
  • Electrical contracting: Juurtelan sähkö Oy
  • Contractor: City of Kuusamo

Kuusamon Kirkkosaaren ja Kelanrannan valaistus sai kunniamaininnan Vuoden Valaistuskohde 2017 -kilpailussa.

Galleria