Project Information

  • Category: Älykäs valaistus, Katu- ja aluevalaistus

Keinotekoisen valon ja ekosysteemien tasapaino

Maastrichtin kaupunki eteläisessä Hollannissa on päättänyt vaihtaa tai päivittää kaikki katuvalaisimensa ”lepakkoystävällisiksi”. Keinotekoinen valaistus tuottaa päivänvalon aallon pituuksia, ja siten häiritsee useimpien lepakkolajien vuorokausirytmiä. Tästä johtuen Maastrichtin kaupungissa alettiin etsiä valaisintoimittajia, joiden valaisimet pystyvät mukauttamaan valon väriään paremmin paikallisille lepakkolajeille sopivaksi.

Lumous Lightingin jälleenmyyjä, Raymond Danklof, LEDs Go For The Best –organisaatiosta, on työskennellyt Lumous Lighting-valaisimien ja iLUMNET ohjausjärjestelmän kanssa jo vuosia. Hän lähetti Lumouksen tuotekehitystiimille kyselyn, onnistuisiko lepakkoystävällisten valaisimien luominen älykkäällä ohjausteknologialla ja erivärisiä ledejä hyödyntäen. Lumouksen tiimiltä löytyikin ratkaisu jo valmiina. Tehtävänä oli enää vain juuri oikean sävyisten amber-ledien valinta valkoisten ledien rinnalle.

Lumous Lighting pystyi tarjoamaan Maastrichtille erinomaisen kokonaisuuden – sekä valaisimet että valaistuksenhallintajärjestelmä tulevat samalta toimittajalta.

Ensimmäisessä testikohteessa, Keersluis Limmel, on 10 Lumous Lighting Ilma (VP1011) valaisinta kanaalin ylittävän sillan ympäristössä. Toisen vaiheen laajennus tässä kohteessa käsittää 60 valaisinta, jotka on jo asennettu kanaalin molemmin puolin kulkevien teiden varsille, ja niiden käyttöönotto osaksi älykästä järjestelmää on menossa. Keersluis Limmelin tapauksessa valaisimien tehotasoa ja käytettyä valon värikombinaatiota ohjataan kellonaikaan perustuen: aktiivisimpaan aikaan valaistuksessa on mukana enemmän puhtaan valkoista valoa, joka illan hiljentyessä muuttuu hiljalleen 100% amberin eli meripihkan väriseen valaistukseen matalammalla valaistusteholla.

Toinen lepakkoystävällinen valaistuskohde on kevyenliikenteenväylä Oude Steeghissä, jossa 25 Ilma-valaisinta on varustettu iNODE-älymoduulein ja integroiduin liiketunnistimin. Valaistus säätyy automaattisesti liikenteen mukaan. Liikettä havaitessaan valaisimien tehotaso nousee ja samalla lisätään valkoisen valon osuutta . Kun taas alueella ei ole liikennettä, valaistus on valmiustasolla pienemmällä valoteholla ja amber-sävyisellä valolla.

Valaistuksella halutaan luoda turvallinen ympäristö ihmisille ja liikenteelle, mutta samaan aikaan myös miellyttävä elinympäristö koko ekosysteemille. ”Maastricht on valinnut dynaamisen valon värin vaihtumisen, sillä he haluavat turvallisen valkoisen valon silloin kun liikennettä on paljon, ja puhtaan amber-sävyisen valon öisin,” kertoo herra Danklof.

Sekä Suomessa että Hollannissa on ollut paljon kiinnostusta lepakkoystävällistä, kaksiväristä katuvalaistusratkaisua kohtaan. Lumous Lighting esitteli ratkaisuaan sekä Jyväskylän Sähkö-messuilla että Frankfurtin Light+Building messuilla keväällä 2018, joissa se keräsi paljon kiinnostuneita messuvieraita keskustelemaan aiheesta.

Maastrichtin kaupungin edustajat ovat olleet vaikuttuneita Lumouksen kokonaisratkaisusta, ja suunnittelevat laajentavansa lepakkoystävällistä katuvalaistusverkkoaan jo lähitulevaisuudessa. LEDs Go For the Best ja Lumouksen tuotekehitystiimi kehittävät parhaillaan retrofit-ratkaisuja, jotta Maastrichtin kaupungissa saataisiin myös historialliset kaupunginosat osaksi lepakkoystävällistä valaistusta ja iLUMNET-ohjausta. Myös muut valaisinvalmistajat voivat liittää valaisimensa iLUMNET-ohjausjärjestelmään, ja ostaa ”Batfriendly”-konseptin mukaisia valaistusyksiköitä osaksi heidän omia valaisimiaan.

Galleria