Project Information

  • Category: Teollisuus- ja hallivalaistus, Urheilualueet ja -reitit

Tasainen ja kaunis valaistus laskettelijoille

Hollannin Landgraafissa sijaitseva SnowWorld on Euroopan suurin sisälaskettelukeskus, jossa on 5 rinnettä, mukaan lukien Hollannin pisin laskettelurinne ja maailman ainoa sisätiloissa toimiva FIS alppikisarinne, sekä iso parkki 20 erilaisella esteellä, sisältäen mm. hyppyreitä ja reilejä. SnowWorld on auki ympäri vuoden aamuvarhaisesta iltamyöhään, jolloin valaistuksen tulee toimia moitteetta pitkiä aikoja.

SnowWorldin tekninen johto teki laajan ja syvällisen vertailun valitessaan uutta valaistusta laskettelurinteilleen vuonna 2014. Heillä oli tiukat vaatimukset valaistukselle, sillä sen täytyy soveltua mm. alppikisojen videokuvaukseen. Pitkien aukioloaikojen myötä valaistuksen tulisi myös olla mahdollisimman huoltovapaa.

2 vuotta kestäneen vaihtoehtojen etsinnän jälkeen, vuonna 2016, edettiin hankinnan arviointivaiheeseen, jossa parhaat 5 valaistusratkaisua mitattiin laboratoriossa, ja niillä tehtiin demo-asennukset, jotta voitiin vertailla saatuja valaistustuloksia käytännössä. Lumous Lightingn Tornio-teollisuusvalaisin oli yksi kilpailevista valaisinvaihtoehdoista. Vaikka se ei yltänyt kärkisijoille paperilla tai laboratoriomittauksissa, demo-asennus osoitti sen tuottavan kaikista kauneimman valon valkoiselle lumelle.

Valintakriteereiksi muodostuivat Lumous Lightingn Tornio-valaisimen tuottama tasainen valonjako sekä puhtaan valkoinen valo. Tornio-valaisimen valossa lumi oli kauniin valkoista, kun kilpailevien tuotteiden valo näytti valkoisella lumella harmaalta, vihertävältä, kellertävältä tai punertavalta. Ero vanhaan valaistukseen on myös merkittävä, jonka myötä SnowWorldin asiakkaiden kokemus rinteissä vietetyltä ajalta on parantunut huomattavasti. SnowWorld Landgraafin rinteillä on nyt yhteensä noin 420 valaisinta, jotka takaavat tasaisen ja kauniin valaistuksen.

”Suosittelen aina asiakkaitani tekemään demo-valaistuksen vertaillakseen kilpailevia tuotteita”, vinkkaa Raymond Danklof, Lumous Lightingin jälleenmyyjän, LEDs Go For The Best –organisaation perustaja, joka työskenteli yhteistyössä SnowWorldin ja Lumouksen kanssa uuden valaistusratkaisun hankinnassa.

Rinteiden valaistuksessa hyödynnetään myös älykästä iLUMNET valaistuksenohjausjärjestelmää, joka on tuonut kustannusetuja hankinta- ja asennusvaiheessa langattomuutensa ansiosta, sillä erillistä ohjauskaapelointia ei tarvinnut asentaa. Älykäs ohjaus mahdollistaa myös joustavat ohjausmuutokset, energiansäästön sekä tuo ohjaukseen hienosäätömahdollisuudet tulevaisuutta varten.

Tällä hetkellä älykäs valaistuksen ohjaus himmentää valaistuksen huoltoajoiksi ja sammuttaa sen osin yöajaksi. Rinteiden valaistusta ei koskaan voi täysin sammuttaa turvallisuussyistä, joten uusi älykäs ohjaus on tuonut merkittävän edun ja energiansäästön monipuolisten himmennys- ja säätöominaisuuksiensa vuoksi. Yöllä valaistuksesta sammutetaan joka toinen valaisinrivi, ja loput valaisimet säädetään hyvin matalalle valaistustasolle. Valaisinrivit sammutetaan ja himmennetään vuoro-öin, jotta valaisimet kuluisivat tasaiseen tahtiin. Valaistuksen muuttaminen erityistilanteisiin on myös helppoa, esimerkiksi myöhäisillan laskettelutapahtumia varten.

Mitä sitten seuraavaksi? SnowWorldin toinen laskettelukeskus Zoetermeerissa on seuraavaksi valaistuspäivityksen tarpeessa, ja uusi SnowWorld laskettelukeskus on suunnitteilla Italiaan. SnowWorldin johto on ollut niin vaikuttunut Lumous Lightingin tarjoamasta kokonaisratkaisusta, että vastaavat valaistusratkaisut on suunnitteilla myös muihin heidän kohteisiinsa.

Näin kesän kynnyksellä – lähdetäänkö rinteeseen kauniissa valossa?

Galleria